Hypotheken

Hypotheek

Als u een huis koopt, moet u daarvoor vaak een hypotheek afsluiten. Een hypotheek is een lening die u gebruikt om een huis te kopen. Het huis is daarbij het onderpand van de lening. Er zijn verschillende soorten hypotheken. Welke vorm het beste bij u past, hangt af van de manier waarop u de lening wilt aflossen.

Maximale hoogte hypotheek

Er zijn verschillende soorten hypotheken. U kunt in 2017 een hypotheek afsluiten tot 101% van de waarde van uw koophuis. Dit heet de Loan-to-Value. Loan-to-Value is de verhouding tussen de hoogte van de lening en de waarde van het huis. In 2018 wordt de Loan-to-Value 100%. U kunt dan geen hogere hypotheek meer krijgen dan de waarde van het koophuis.

Hogere lening mogelijk bij energiebesparende maatregelen

Een hogere hypotheek blijft wel mogelijk als u energiebesparende maatregelen wilt meefinancieren. Zoals dakisolatie, energiezuinige kozijnen en deuren en zonneboilers.

Hogere hypotheek voor tweeverdieners

Tweeverdieners kunnen iets meer geld lenen voor de aankoop van een huis. Bij het bepalen van het maximale hypotheekbedrag voor tweeverdieners mag in 2017 het 2e inkomen voor 60% meetellen. U vindt meer informatie in de Kamerbrief over de leennormen 2017.

Nationale Hypotheek Garantie

Kunt u door onvoorziene omstandigheden uw hypotheek niet meer betalen? Als u een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluit, heeft u minder kans op:

restschuld (de eventuele schuld die overblijft als u uw huis verkoopt);
gedwongen verkoop van uw huis.
Vanaf 1 januari 2017 is de maximale hypotheekgarantie € 247.450. Brengt u in uw nieuwe huis energiebesparende maatregelen aan en heeft daardoor een hogere hypotheek? In dat geval geldt een hogere hypotheekgarantie tot € 259.700. Meer informatie over de voorwaarden en normen per 2017 vindt u op de website van de NGH.

Restschulden meefinancieren onder Nationale Hypotheek Garantie

Wilt u verhuizen, maar verwacht u uw woning met verlies te verkopen? Dan is het soms mogelijk uw restschuld mee te financieren in een nieuwe hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Een belangrijke voorwaarde is dat uw oude én uw nieuwe hypotheek onder de NHG vallen. Ook mogen de kosten voor uw nieuwe woning inclusief de restschuld niet hoger zijn dan de NHG-kostengrens van € 247.450 Op de site van de NHG staan alle voorwaarden om restschuld mee te financieren.

Vrijstelling schenkbelasting

Met de vrijstelling van schenkbelasting kunnen ouders in 2017 eenmalig € 100.000 belastingvrij schenken aan een kind tussen de 18 en 40 jaar. De ontvanger moet het geld wel gebruiken voor de aankoop of verbouwing van het eigen huis of de aflossing op een hypotheek.

Betere bescherming consumenten bij afsluiten hypotheek

Consumenten die een hypotheek willen afsluiten, worden sinds 14 juli 2016 beter beschermd door nieuwe Europese hypotheekregels. Aanbieders moeten de consument:

duidelijke informatie geven over de kosten van een hypotheek. Alle kosten moeten in een informatieblad staan. Dit blad ziet er in de hele Europese Unie hetzelfde uit, zodat hypotheken beter te vergelijken zijn;
na het aanbieden van een offerte voor een hypotheek 14 dagen bedenktijd geven. Tijdens de bedenktijd mag de offerte alleen in het voordeel van de klant veranderd worden;
laten weten welke vergoeding moet worden betaald bij vervroegd aflossen. De vergoeding mag nooit hoger zijn dan de kosten die de bank heeft van de vervroegde aflossing.